Grau d'Educació Primària a Blanquerna (FPCEE)

miércoles, 4 de noviembre de 2009

Pràctica amb el CmapTools sobre el programari lliure






Hola de nou, blocaires!

Avui us voldria parlar sobre el que vam fer a la sessió de gran grup a classe de Gestió de la informació i TIC. Vam treballar per una banda amb els mapes conceptuals i d'una altra banda amb el programari lliure com per exemple el CmapTools per crear dits mapes conceptuals des de dos enfocaments completament diferents:

  1. Els mapes com a representacions gràfiques del coneixement i l'aprenentatge significatiu.
  2. El programari per a la creació i publicació de mapes (CmapTools).

Posteriorment a la mateixa sessió vam fer una introducció al programari lliure per tal que cada alumne pogués aprofundir individualment sobre aquest tema. Com a referencia podem tenir aquest manual d'iniciació al programari lliure que ens dona les bases del que cal saber sobre aquest tipus de programari i t'endinsa en el món de les diferents eines per les que s'ha anat fent famós i conegut arreu del món.

L'activitat en sí consistia en acabar de completar el mapa conceptual fet amb el CmapTools que vam començar cadascú a classe sobre el programari lliure i publicar-ho a la xarxa.



Si cliquem sobre aquesta imatge se'ns obrirà la direcció web d'on es troba penjada la imatge CmapTools del nostre mapa conceptual al servidor.

Per tal d'aconseguir el nostre CmapTools penjat a la Xarxa amb les dues finalitats (que el vegi tothom i que podem veure-ho com a pàgina web) haurem de seguir els següents passos:

1. Haurem de clicar sobre Cmaps Compartidos en Sitios. Posteriorment clicarem sobre IHMC Public Cmaps (3).

Seguidament ens apareixerà aquesta finestra a la que veurem una carpeta que conté tots els usuaris en xarxa. La carpeta es diu "Users (create your folder)" - Usuaris (crea la teva carpeta):

Si cliquem sobre ella ens apareixerà la següent llista d'usuaris:

Per tant clicant amb el botó dret a fora de qualsevol carpeta podrem mitjançant el següent menú crear un nou directori en el que introduirem el nostre nom i contrasenya per tal que ningú pugui editar els documents que tenim desats en dit directori:

Llavors serà quan tindrem el nostre nou directori per poder començar a treballar!

Un cop el tinguem, l'obrim i copiem el mapa conceptual que tenim al nostre ordinador a la carpeta que es troba en xarxa:



Un cop tinguem el mapa copiat a la carpeta el que podem fer és obrir-lo i al menú ARXIU trobarem el següent menú que ens permetrà veure el nostre mapa en format de pàgina web o millor dit, podrem veure desde un link directe el nostre mapa construït amb el CmapTools:

Aquest programa ens ha permès fer una bona descoberta no tan sols com a eina per fer mapes conceptuals sinó per esbrinar com està format un software pertanyent al programari lliure i per compartir amb els altres la nostra experiència i el nostre saber que en definitiva en això es basa la construcció del programari lliure.

No hay comentarios:

Publicar un comentario