Grau d'Educació Primària a Blanquerna (FPCEE)

martes, 1 de diciembre de 2009

Principis de TIC: Introducció als espais en xarxa i a la BLOGOSFERA

Hola estimats companys blocaires i seguidors d'aquest bloc, sento haver trigat tant en posar-me les piles. Prometo no demorar-me més en la publicació d'entrades que siguin interessants per tots nosaltres!


Dit això em decidiré a explicar el que vàrem fer a classe de TIC el dia 23 de setembre d'aquest 2009.

En primer lloc vem parlar dels navegadors amb els que ens convindria treballar durant tot el curs. Una bona opció a escollir i la guanyadora va ser la d'utilitzar el navegador Mozilla Firefox .

Aquest navegador és totalment gratuït i ens permet un ampli ventall d'avantatges i de noves formes de navegar per la tan extensa xarxa d'Internet.

Després d'haver-lo instal·lat correctament ens disposarem a afegir al navegador a través del menú EINES i després COMPLEMENTS, un complement que ens podrà ser útil per veure l'estat de les pestanyes de navegació que poguem tenir obertes en aquell moment. Inclús ens permetrà canviar entre pestanyes d'una forma molt semblant a com ho fa el navegador Safari d'Apple. Ens disposarem a instal·lar el complement (extensió) anomenat "FoxTab"




Després de veure vàries imatges de com queda el navegador després d'haver instal·lat el complement proseguirem amb el que vem fer a la classe de TIC aquell dia.

També seria una opció bastant interessant la d'inserir diferents diccionaris (català, castellà i anglès) amb el propòsit de traduir les pàgines web que ens interessi. La pàgina dels diccionaris del Firefox comprèn un llistat molt ampli d'ells. Nosaltres escollirem per posar un exemple el de català i treballarem amb ell.



Un cop ja tinguem instal·lat el diccionari en català podrem gaudir de la correcció automàtica del català al navegador!
Hem de dir que per instal·lar un diccionari a l'hora de publicar entrades al bloc també es poden instal·lar fent un clic amb el botó dret a qualsevol punt blanc de la pantalla d'escriptura - IDIOMES - AFEGIR DICCIONARIS i ja ho tindrem!

Posteriorment aquell dia (que tant va donar de si) vàrem parlar de les diferents eines que ofereix el nostre gran i totpoderós Google. Dins de totes elles vàrem aprofundir en unes poques que en posteriors entrades aprofundiré més:
  1. Google Docs
  2. Google Reader
  3. Google NoteBook

Cal afegir que per tal de poder utilitzar totes aquestes eines cal tenir un compte creat amb Gmail

Canviant una mica de tema m'agradaria parlar ara del món dels blocs. Primer de tot hem de tenir clar en què consisteix un bloc.

Hem de tenir clars els conceptes següents:

BlogRoll: llista de blogs que vas seguint [enllaç]

Blogosfera: conjunt de blogs i les relacions entre ells [enllaç]

Posteriorment a classe vàrem visitar la Bitàcora de l'Anna Pérez

Aquest bloc conté moltíssima informació sobre aquesta assignatura i és un bloc a tenir com a model a l'hora de fer per exemple un BlogRoll correcte.

A la pràctica hem de crear un nou BlogRoll al nostre bloc. Com és fa? Molt fàcil. Observa els següents pasos:

Afegim un nou gadget --> Hem d'anar a l'apartat de FORMAT i a la part d'ELEMENTS DE LA PÀGINA. Cliquem a AFEGIR GADGET i afegim una LLISTA DE BLOCS. Això ens permetrà crear una llista de blocs que alhora permetrà al nostre blocaire veure quins blocs recomanem o visitem freqüentment.

Per exemple per afegir el bloc de la nostra amiga Anna Pérez hauríem d'enganxar la següent direcció web, abans havent pressionat sobre AFEGEIX A LA LLISTA:

http://bloc.ravalnet.org/bloc/9_bitacola_demestratic



Posteriorment i com a mètode d'aprenentatge haurem d'anar afegint els blocs dels nostres companys de classe que veiem interessants per anar ajudant-nos uns als altres a fer de la xarxa un món enllaçat i organitzat dins del seu propi desordre.

L'activitat que ha sigut proposada a classe ha sigut portar a terme els 3 punts següents:
  1. Enllaçar amb altres blocs a partir del locRoll
  2. Citar entrades d'altres blocs que parlin del mateix tema
  3. Fer comentaris a altres blocs i inserir links a les nostres entrades

    Com el primer punt ja està fet aprofito aquesta entrada per fer-ne també el segon punt. El bloc escollit per fer un enllaç del tema que estem tractant en aquesta entrada ha sigut el de l'alumna Mireia Casanovas. He volgut remarcar aquesta entrada per la seva claredat explicant el tema i desenvolupant-lo alhora d'una forma molt concisa i abreujada.

    NOTA: també podrem saber més llegint aquest llibre recomanat a l'àrea de TIC i que es pot llegir parcialment gratuïtament a: Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions i experiències per a docents

    Fins a la pròxima!

    No hay comentarios:

    Publicar un comentario